6 November 2024Sozialarbeit
Het DoelgroepAnalyseSysteem (DAS), hét registratiesysteem voor welzijnsorganisaties en jongerenwerk, is trusted partner van IPH (Institute for Positive Health). Dankzij deze samenwerking kunnen welzijnswerkers, jongerenwerkers en andere professionals nu de officiële vragenlijsten van de methodiek Positieve Gezondheid gebruiken. Deze integratie biedt extra waarde voor welzijnswerkers, maakt het mogelijk om de Positieve Gezondheid vragenlijsten direct in te vullen vanuit het dossier en geeft hen meer regie en inzicht in hun eigen welzijn.
Wat is het Institute for Positive Health (IPH)?
Het Institute for Positive Health (IPH) is opgericht door arts en onderzoeker Machteld Huber en streeft naar een fundamenteel andere kijk op gezondheid en welzijn. Het IPH zet zich in om de methodiek positieve gezondheid breed te implementeren binnen de Nederlandse gezondheidszorg en het welzijnswerk. Door middel van onderzoek, publicaties en samenwerkingen biedt IPH praktische ondersteuning aan professionals en organisaties om gezondheid en welzijn holistisch te benaderen. Belangrijke publicaties van IPH zijn onder meer Huber’s invloedrijke artikel in het British Medical Journal (BMJ) uit 2011, waarin gezondheid wordt herzien als “het vermogen om zich aan te passen en eigen regie te voeren” en haar proefschrift aan de Universiteit Maastricht (2014), waarin het concept verder werd uitgewerkt.
Wat is positieve gezondheid?
De methodiek Positieve Gezondheid verschuift de focus van ziekte naar veerkracht, zelfregie en algeheel welzijn. De aanpak draait om zes dimensies: mentaal welbevinden, lichaamsfuncties, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Door cliënten vanuit deze brede invalshoek naar hun gezondheid te laten kijken, biedt de methodiek welzijnswerkers de kans om met cliënten te werken aan hun kracht en veerkracht in plaats van enkel aan hun klachten. De methodiek is gedetailleerd beschreven in Hubers proefschrift en andere IPH-publicaties, zoals het rapport “Positieve Gezondheid in de Praktijk”, waarin wordt getoond hoe deze aanpak in verschillende zorgomgevingen wordt toegepast.
Positieve gezondheid voor welzijnswerkers en jongerenwerkers
Voor welzijnswerkers, jongerenwerkers, mantelzorgondersteuners en welzijn op recept professionals biedt de integratie van Positieve Gezondheid binnen DAS een vernieuwende en flexibele manier om de resultaten op te slaan, aan het dossier te koppelen en voortgang op leefgebieden te meten. De vragenlijsten binnen DAS zijn afgestemd op verschillende doelgroepen, waaronder kinderen, jongeren en volwassenen en sluiten aan bij hun specifieke belevingswereld. Deze benadering helpt professionals bij het begeleiden van cliënten in het ontdekken en versterken van hun eigen veerkracht en welzijn.
Nieuwe mogelijkheden voor registreren en rapporteren in DAS
Met de officiële vragenlijsten van positieve gezondheid biedt DAS welzijnswerkers de mogelijkheid om zowel nul- als eindmetingen te doen en daarmee de voortgang en impact van hun werk te visualiseren. De vragenlijsten zijn beschikbaar in verschillende modules binnen DAS, waardoor professionals gemakkelijk kunnen schakelen tussen vragenlijsten voor kinderen, jongeren en volwassenen, afhankelijk van de doelgroep. De resultaten van de ingevulde vragenlijsten worden direct geïntegreerd in rapportages, waardoor het eenvoudiger wordt om verantwoording af te leggen aan gemeenten en andere stakeholders. Door deze aanpak kunnen professionals op een datagedreven en transparante manier werken, met als doel de best mogelijke ondersteuning te bieden.
Eenvoudig en efficiënt: digitale vragenlijsten in DAS
Met DAS kunnen vragenlijsten, zoals de Positieve Gezondheid-vragenlijsten, eenvoudig digitaal worden ingevuld. Dit biedt een groot voordeel ten opzichte van papieren formulieren. Medewerkers kunnen de vragenlijsten direct in DAS invullen tijdens gesprekken, waarbij de antwoorden automatisch worden opgeslagen en gekoppeld aan het cliëntdossier. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook het risico op fouten. De resultaten zijn direct beschikbaar voor verdere analyse en rapportage, waardoor je organisatie snel kan inspelen op nieuwe inzichten en behoeften van de cliënten.
Deelname aan het landelijke onderzoek van IPH
Door de officiële koppeling met positieve gezondheid via DAS kunnen organisaties bovendien deelnemen aan het geanonimiseerde landelijke onderzoek van het IPH. Alleen aangesloten leveranciers, waaronder DA Systems, faciliteren deze koppeling met het IPH. Het overzicht van trusted partners van de Positieve Gezondheid is te raadplegen op de website van het IPH. Deze deelname draagt bij aan waardevolle inzichten in de staat van positieve gezondheid binnen Nederland en helpt het IPH om trends en verbeterpunten op te sporen. Alle data die voor dit onderzoek wordt gebruikt, blijft volledig geanonimiseerd en draagt bij aan het vergroten van de kennis over gezondheid en welzijn op nationaal niveau. Door de Positieve Gezondheid vanuit DAS in te zetten, dragen de welzijns- en jongerenwerkorganisaties ook bij aan dit landelijke onderzoek.
DAS als krachtig instrument voor jongerenwerk- en welzijnsorganisaties
In het algemeen geeft registratiesysteem DAS jongerenwerk- en welzijnsorganisaties de volgende mogelijkheden:
- Personenbeheer: inzicht in het unieke bereik van een organisatie, inclusief filtering op kenmerken, betrokkenheid bij andere afdelingen en archiefbeheer.
- Casussen en individuele begeleiding: mogelijkheid tot het bijhouden en monitoren van individuele begeleidingstrajecten voor jongeren en volwassenen, inclusief analyses en logboeken.
- Groepsgericht werken: vastleggen en monitoren van groepen, met opties voor rapportages op groepsniveau, anonieme deelnemers en koppelingen met locaties.
- Projecten en activiteiten: registreren van projecten en activiteiten, inclusief deelnemers, thema’s en resultaten en met mogelijkheden voor voortgangsrapportages.
- Wijkgerichte inzet: letterlijk in kaart brengen van de gebiedsgerichte werkwijze van een organisatie. Diverse locaties zoals, wijkgebouwen, jongerencentra, overlastmeldingen en andere hotspots worden getoond op een plattegrond.
- Vrijwilligers en mantelzorg: ondersteuning voor vrijwilligerscoördinatie en mantelzorgondersteuning, inclusief het koppelen van zorgvragers en mantelzorgers aan casussen.
- Enquêtes en analyses: Mogelijkheid tot het uitzetten van digitale enquêtes voor bijvoorbeeld klanttevredenheid en het uitvoeren van nul- en eindmetingen volgens diverse methodieken, zoals de Positieve Gezondheid.
- Datagedreven werken en BI-tool: geïntegreerde BI-tool voor rapportages en dashboards, waarmee prestaties en resultaten realtime inzichtelijk zijn.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden van DAS en de Positieve Gezondheid-vragenlijsten voor jouw organisatie?
Plan nu een vrijblijvende afspraak met ons en wij komen graag langs om DAS en de Positieve Gezondheid verder toe te lichten. Na de kennismaking kunnen we exact inschatten hoelang de implementatie van DAS in beslag zou nemen. Meeste organisaties kunnen binnen 6 weken aansluiten op de op maat gemaakte omgeving en starten met registratie (van oa de positieve gezondheid).
Check ook het onderstaande filmpje voor meer inzichten inzake registreren van Buurtbemiddeling binnen registratiesysteem DAS